Обзор

Обзор

Things to do - general

Обзор е най-северният град на Бургаското черноморско крайбрежие, познат от древни времена с гръцкото име Хелиополис- град на Слънцето. Има останки от колони и фрагменти от статуите от римският храм на Юпитер. В близост е била построена крепост, която да пази морският път между Константинопол и Дунав.

Обзор има множество дадености за развитието на туризма- зелени гори и дълга пясъчна ивица. В градчето има 3 къмпинга, почивни домове, частни квартири и мотели.

Обзор има една от най-дългите плажни ивици- 8 км. Освен на българското Черноморие, Обзор се намира и в Стара планина. Близо до града има и минерален извор.

Историята на града датира от преди 3 хиляди години. Първите, които основават свое селище са траките- Наулохас /Тетранаулохас, Татранаулохас/. През първото хилядолетие преди новата ера гърците основават град Хелиополис /Слънчев град/. През І в. пр. н.е. градът е завладян от римляните и тогава е построен храм на Юпитер и градът сменя името си на Теополис /Божи град/ или Темплум Йовис /Юпитерски храм, светилище/. Днес има останки от този храм в центъра на града.

По време на Османската империя възниква селището Гьозекен /от турски- Обзор/. От 1936 година носи сегашното си име. На 9-ти септември 1984 година е обявен официално за град.

Забележителности

Тук се е намирала лятната резиденция на византийските императори. А по-късно тук е построена крепостта Козяк.

Culture and history image