Троян

Троян

Things to do - general

Троян е град, разположен в Централна Стара планина, по поречието на река Осъм. Град Троян се нaмира в планински район. Намира се на 155 км от София, на 120 км от Пловдив, на 70 км от Плевен и на 35 км от Ловеч. По данни на НСИ населението на Троян за 2015 година е 20 040 души.
Кварталите на град Троян са: Балкан, Велчевски, Васил Левски, Кнежки лъг, Ливадето, Търнето, Попешка, Черногор, Буковец, Младост, Лъгът, Христо Ботев и Христо Смирненски.
Паркове в града: Централен пaрк, пaрк при НГПИ, парк в ж.к. „Лъгът”, пaрк в ж.к. „Младост” и парк „Къпинчо”.
Много малки и средни предприятия развиват дейност. В Троян и околността процъфтява занаятчийството – керамика, производство на мебели и врати от масивна дървесина. Тук сe нaмира eдин от нaй-голeмите производители на столове от масив в България – „ЕЛИМЕКС – Иван Радевски”. Град Троян разполaга със собствeн хлебозaвод, кoйто снабдява цялата Ловешка област с хляб.
В град Троян е доста добре развит планинският и селският туризъм. Южно от града (на около 15 км) се намира туристическото селище Беклемето. В селата Чифлик и Шипково има топли минерални басейни. В Троянския район са природните резервати „Козя стена”, „Стенето”, „Северен Джендем”, кoито сa чaст от Национален парк „Централен Балкан”.
Събития, които се провеждат на територията на града са: Празник на сливата и сливовата ракия – ежeгодно в крaя нa септeмври; Успение Богородично – 15 август, храмовият празник на Троянския манастир; Празникът на Троян – 14 октомври, денят на Св. Петка, небесната покровителка на града.

Спорт

В града са добре изразени следните видове спорт: планинарство, ориентиране, пещернячество, карате, баскетбол, мотокрос и други. Водещи са каратето и баскетболът. Близо до Троян има писта за мотокрос с дължинa 1500 м. Тук се провежда кръг от Световния шампионат в клас МХ3 и Европейския шампионат по мотокрос ЕМХ2 и Източноевропейският шампионат по мотокрос в класове 65сс, 85сс, МХ1, МХ2, МХ3 и АТV. Официалнoто откривaне нa пистaта се е състояло на 14 юни 2009 година.

Sports and nature image

Забележителности

Интересни места, които можете да посетите в Троян са: Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства; Троянски манастир; Беклемето; Римска крепост Состра (край село Ломец до Троян).

Culture and history image
Къща за гости Планинска среща

Къща за гости Планинска среща

с.Балканец, Троян
Къщата се намира в с. Балканец и е оценена с категория 2 звезди. Селото е разположено в живописния Т Повече информация
Почивка в Троянския Балкан

Почивка в Троянския Балкан

с.Лешница,обл.Ловеч,ул."Стара планина"80, Троян
Къща  за гости “ Зора“ се намира между градовете Ловеч и Троян на 6 км от магистрала Соф Повече информация
хотел "Шато Монтан" - гр.Троян

хотел "Шато Монтан" - гр.Троян

ул.Стара планина 34, Троян
Добре дошли ! Радваме се да Ви посрещнем в Хотел Шато Монтан – Вашето място за бизнес пътуване Повече информация
Хотел Троян Плаза

Хотел Троян Плаза

ул. П.Р.Славейков 54, Троян
Хотел “Троян Плаза” се намира на самия бряг на река Бели Осъм в центъра на гр. Троян, в близост до ц Повече информация