Синеморец

Синеморец

Things to do - general

Синеморец е малко селце, разположено на живописен полуостров на 2 км южно от устието на река Велека. От 1934 година курортът носи днешното си име, а до тогава се е наричал Галадзаки и Каладжа. Преводът на името Синеморец е от гръцки „галазиос” и означава „небесносин”.

В курорта има изградени много частни квартири и къщи за гости, които предлагат нощувки на евтини цени. През летните месеци, Синеморец не е толкова населен, както по-големите курорти.

Синеморец е като райско кътче. В близост се намират и други курорти, които може да посетите, където животът кипи с пълна пара.

Плажовете на Синеморец са уникални. Плажът, който е при устието на река Велека е уникален. Известен е с това, че тук се образува единственият лиман на Балканският полуостров. Естуарът на реката образува красива пясъчна коса при вливането си в Черно море. Тази пясъчна коса представлява плажна ивица, която е северният плаж на Синеморец.

Другите плажове са Бутамята, Лилите.

Плажът Силистар се намира близо до Синеморец. Силистар е диво и приказно място с пусти плажове и девствена природа. Намира се между Синеморец и Резово.

Забележителности

Североизточно от Синеморец се намира заливът Свети Яни, където се намират рибарският пристан и скалистата местност „Корабите”, където се смята, че в миналото са разбивали старите и ненужни кораби.

Culture and history image