Св. Св. Константин и Елена

Св. Св. Константин и Елена

Things to do - general

Св. Св. Константин и Елена е най-старият черноморски курорт. Намира се на 10 км североизточно от Варна. Той е един от най-красивите ни и известни Черноморски курорти. Курортът е разположен в естествен парк на релефно изрязания бряг.

Известен с лековитите си води курортът, вероятно е бил посещаван и от висшата аристокрация. По време на Освобождението това било любимо място за отдих на варненци, а по-богатите от тях имали и запазени стаи в манастира или строяли вилите си в тази местност.

Старото име на курорта „Дружба” все още е доста популярно сред варненци. В курорта „Св. Св. Константин и Елена” има 2 открити басейна с гореща вода до 55 градуса по Целзий, които работят през цялата година, единият от които денонощно. Под атракцията кораб-ресторант „Сириус” е топлата вода. В близост се намира и Гранд хотел Варна. В центъра на курорта Св. Св. Константин и Елена се намира международноизвестният „Гранд хотел Варна”, който се отличава с лечебно-оздравителен център, чиито процедури са доста разнообразни- водолечение, физиотерапии, рефлексотерапии и други. В курорта се намират още хотелите „Лебед”, „Простор”, „Аврора” и други.

Минералната вода в курорта лекува сърдечно-съдови заболявания, заболявания на еднокринната система /диабет, затлъстяване и др./, заболявания на опорно-двигателния апарат. През 1908 г. бил открит първият почивен дом. Тогава бил посещаван от чехи, поляци и германци.

Курортът „Св. Св. Константин и Елена” се посещава предимно от български и руски туристи.

Има поща, аптека, здравен център, открити и закрити минерални басейни, полицейски участък и други. Плажната ивица е с дължина 3,5 км и функционира от май до октомври.

Счита се, че точно тук е създадено виното „Манастирско шушукане”.

Днес курортът се предпочита заради специфичният климат, великолепното съчетание на морския бриз с горската прохлада, аромата на вековните дървета- липи и кипариси.

Спорт

Изградени са много места за забавления- ресторанти, барове, магазини за сувенири и дрехи, водни спортове, детски площадки,тенис кортове, джетове, банани и други.

Sports and nature image

Забележителности

Освен почивни бази, хотели, заведения, в Св. Св. Константин и Елена има и параклис „Св. Св. Константин и Елена”, който някога е принадлежал на манастир, изграден в чест на император Константин и неговата майка императрица Елена. Курортът е приел името на манастира, съществувал  там незнайно откога.

Culture and history image
villa Summer House Seaempress

villa Summer House Seaempress

св.Константин и Елена, Св. Св. Константин и Елена
Вилата се намира в курорта Св .Св. Константин и Елена. Намира се на 9 км. от центъра на Варна, на 8 Повече информация
Къща за Гости Янина

Къща за Гости Янина

ул. 33та номер 1, Св. Св. Константин и Елена
Къща за Гости Янина е на 15 минути пеша от плажа. Къща за гости Янина се намира в град Варна, на 900 Повече информация
СПА хотел Романс Сплендид

СПА хотел Романс Сплендид

Св. Св. Константин и Елена
СПА хотел Романс Сплендид е разположен в самия център на най-стария Български черноморски курорт (Св Повече информация
Хотел Кристел

Хотел Кристел

Ул.”68” № 3, Св. Св. Константин и Елена
Хотел Кристел е нов бутиков хотел, разположен в курорта Св.св.Константин и Елена. Съвсем близо до мо Повече информация
Хотел Приморски

Хотел Приморски

к. к. Св. св. Константин и Елена, гр. Варна 9006, Св. Св. Константин и Елена
Хотел „Приморски“ се намира в първият български морски курорт Св. св. Константин и Елена Повече информация