Свети Влас

Свети Влас

Things to do - general

Свети Влас е град в Югоизточна България. От 2006 година получава статут на град. Курортът се намира в най-южните склонове на Стара планина, на брега на Черно море и на около 10 км северно от Несебър.

Селището е основано през ІІ век от траките с името Лариса, а през ХІV век получава името Свети Влас- покровител на търговците, животновъд и лечител. През ХІV-ХVІІІ век тук е имало манастир на името на светеца, но той е бил опожарен от пирати. Свети Влас е едно от най-старите селища в община Несебър. През ХІV век тук са изградени 5 манастира- Св. Петър, Св. Илия, Св. Андрей, Св. Влас /от който произлиза днешното име на курорта/ и Св. Ана. Но през ХVІІІ век всички манастири са унищожени, но днес все още могат да се видят останки от тях.

През 1963 година е обявен за климатичен морски курорт, тъй като климатът е благоприятен за лечение на белодробни заболявания.

Плажът на Свети Влас е с южно изложение. Пясъкът е златист и ситен. Плажната ивица е с дължина от 1,5 км и ширина от 15 м. Основните плажове са: централният /от хотел Синева до комплекс Сън Палас/, малкия /къмпинга- от комплекс Сън Палас до комплекс римиера/ и плажа до Марина- яхтено пристанище /под комплекс Манастира/.

В момента Свети Влас е любимо място за почивка на много чужденци, по-голяма част от които са жители на Русия и бившите страни на СССР, притежаващи 40% от недвижимите имоти в курорта. Но се посещава и от много българи.

Любимо място за разходка е нос Робинзон.

Съборът на Свети Влас е на 2-ри май.

Спорт

През 2007 година в Свети Влас е открито най-голямото яхтено пристанище в България с капацитет за 300 яхти.

Sports and nature image
Хотел Палас Марина Диневи

Хотел Палас Марина Диневи

ул.Одеса 1, Свети Влас
Това място за настаняване е на 2 минути пеша от плажа. Хотел Палас Марина Диневи се намира до плажа, Повече информация