Разград

Разград

Things to do - general

Разград е красив малък град, разположен на двата бряга на река Бели Лом в Североизточна България. Намира се в централната част на Лудогорското плато. Наричан е от мнозина „Перлата на Лудогорието“. По данни на НСИ населението на Разград за 2011 година е 33880 души. Надморската височина на града е 270 метра, а площта му е 92 кв. км. Празникът на града е на 28 януари.

Той е областен административен център на Разградска област.

И до днес не е определена точно датата на възникването на Разград. Ясно е само,че тук са живели хора още от времената на античните цивилизации. Свидетелство за това са праисторическите селищни могили в околностите на града. Тридесет надгробни могили и исторически находки в местността Хисарлъка до Разград показват, че още по времето на траките тук е кипял живот.
Няколко века по-късно римляните изграждат град-крепост “Абритус”. Името му е свързано с жестоката им битка с готите , в която загива император Дерий Траян. От тяхно време е откритото най-голямо монетно съкровище по нашите земи – 835-те (4 кг) златни монети от V век. Гордост на Разградския исторически музей са още Златният Пегас, находката от тракийски бронзови релефи и други.
След превземането на България от Османската империя турските завоеватели пишели името му Хезарград или Хразград, докато българите го наричали Разград. От този период са и два от символите на града- джамията “Ибрахим Паша” (1616) и Часовниковата кула.
Имената, с които Разград се е срещал в миналото са: Хезарград, Херазград, Хасград, Четехезар, Красград, Аранград, Азарград, Хразград, Храсград, Крозград и Хизарград.

По-голяма част от населението изповядва християнство. В града има само 1 църква- Св. Николай- Чудотворец.

Кварталите на града са: Васил Левски, Освобождение, Орел, Абритус, Лудогорие, Бели Лом, Възраждане, Вароша, Стефан Караджа, Житница, Западна промишлена зона.

Съвременен Разград е добре уреден, чист, тих и спокоен град. В него работят няколко високотехнологични предприятия, от които се препитава голяма част от населението.

Спорт

Днес Разград се гордее и с футболния си отбор “Лудогорец 1945″, който е шампион на България по футбол, носител на Купата на България, участвал в турнира Лига Европа и в Груповата фаза на Шампионска лига.

Sports and nature image

Забележителности

Джамията „Ибрахим паша джамия” е третата по големина на Балканите, обявена е за паметник на културата, включен в каталога на ЮНЕСКО и е недействаща в момента.

На територията на Разградска област се намират археологичният комплекс “Сборяново” и Свещарската гробница,, руините на древноримския град Абритус, Етнографски музей в с. Побит камък .

Сред символите на града е и Момина чешма, изградена през 1885 г. Оригинално и изящно изработената чугунена скулптура е единствената подобна женска фигура в България.

Археологически резерват и музей “Абритус” е с площ от 1000 дка е един от 100-те Национални обекта на България. Останките му се намират в покрайнините на днешния град и са привлекателна туристическа атракция за български и чуждестранни туристи.

В Разград има много красиви места за отдих и почивка. Сред тях са живописната местност Пчелина, любимо място за развлечение и отдих на жители и гости на града, Градският парк със зоокът. На няколко километра от града се намира едно от най-известните ловни стопанства на Балканите – ловно стопанство Воден.

Culture and history image
Уелнес комплекс Островче

Уелнес комплекс Островче

с. Островче, местност "Липовото", Разград
Уелнес комплекс “Островче” е разположен в сърцето на липова гора в живописната местност “Липовото”, Повече информация