Плевен

Плевен

Things to do - general

Плевен е град в Централна Северна България. Той е областен и общински център. Надморската височина на града е 116 метра и заема площ от 85 кв. км. Към 2011 година по данни на НСИ населението на града е 106954 души и е на 7-мо място по големина в страната и на 3-то място в Северна България след Варна и Русе.

Той е един от най-старите градове в страната. Възникнал е като тракийско селище /в местността Кайлъка/ и е бил известен под името Сторгозия. През 6-7 век градът е разрушен. По-късно славяните създават селището Каменица.

Кварталите на града са- Сторгозия, Дружба, Център, 9-ти квартал, Мара Денчева, Кайлъка, Скобелев, Воден.

По-голяма част от населението са християни, следвани от мюсюлманите и римокатолиците.

Плевен е културен, научен и туристически център и е важен транспортен възел поради централното му местоположение в Дунавската равнина. Автомагистрала Хемус минава на 15 км южно от града. Плевен е важно вътрешно жп направление по линията София-Варна, като в същото време е важна гара и от международната жп линия- София – Киев – Букурещ – Москва.
Градският транспорт е представен от тролейбуси.

Забележителности

Забележителности: тук се намират 3 обекта от 100-те национални туристически обекта- Мавзолея-параклис „Св. Георги Победоносец”, Панорама „Плевенска епопея- 1877г.” и Регионалния исторически музей. Известни паркове в града са Кайлъка и Скобелев парк.

Culture and history image