Пазарджик

Пазарджик

Things to do - general

Пазарджик е град в Южна България. Намира се на река Марица и е в близост до град Пловдив. Разположен е в най-западната част на Горнотракийската низина. По данни на НСИ населението на града за 2011 година е 71979 души. Надморската му височина е 205 метра, а площта му е 37 кв. км. Пазарджик е общински и областен център. Празникът на града е на 21 май.

Възникнал е през 15 век. През феодализма е бил земеделско-занаятчийски център. През 1934 година е носил името „Татар – Пазарджик”. Негови основатели са били татарите, а името му било дадено от техния вожд- Султан Боязид ІІ.

Населението на Пазарджик е съставено от християни, мюсюлмани и евреи.

Автогарата и жп гарата са разположени в южните части на Пазарджик. В града има и градски транспорт, представен от 16 автобусни и 6 тролейбусни линии.

Кварталите на града са- Вароша, Руски, Стадиона, Запад, Изток, Изгрев, Индустриална зона, Младост, Чиксалън, Писковец, Устрем, Ставропол, Център, Широк център /Манастири, Щаба, ДЗС-то/, Бесапара, Ябълките, Лагера, Димчо Дебелянов, Гарата, Марица.

Град Пазарджик е основен икономически, политически и културен център на областта.

Забележителности

Тук се намират няколко обекта от 100-те национални туристически обекта. Това са Катедрална църква „Свето Успение Богородично”, къща-музей „Станислав Доспевски”, Регионален исторически музей. Други забележителности са Часовниковата кула, къща-музей „Константин Величков”, парк-остров „Свобода” /известен като Острова/. В града се намират над 150 културни паметника.

Culture and history image
Гранд хотел Хебър

Гранд хотел Хебър

ул. Есперанто №6, Пазарджик
Гранд хотел „Хебър” е разположен в центъра на град Пазарджик, в непосредствена близост до сградите н Повече информация
Хотел Форум

Хотел Форум

ул. Стефан Караджа 88, Пазарджик
Добре дошли в бизнес хотел „Форум“. Като важен гост на хотел „Форум“ можете да бъдете сигурни, че ни Повече информация