Каварна

Каварна

Things to do - general

Каварна е 15-хиляден град, разположен в североизточната част на България, едно от главните селища на Северното Черноморие.

През V в. пр. н.е. на основата на тракийско селище, гръцки заселници основават колонията Бизоне. При силно земетресение през І в. пр. н.е. градът бил погълнат от  морето. По-късно на мястото на гръцкият град, римляните изградили град с многобройни храмове, бани, чешми и обществени сгради. След тях прабългарите създали на това място свое селище- Карвуна, опустошено по-късно от татарите. Пристанището било оживен търговски център. В края на ХІV век турците поробили Карвуна и от това време е останало името на днешна Каварна. Историческият музей разполага с интересна експозиция от монети от Средновековието. На хълма Чиракман е намерен фундамент на средновековна църква, а в южната му част, върху малка тераса над морето, могат да се видят останки на сграда от римско време. В град Каварна е запазена и баня от турско време.

В центъра на Каварна се намира хотел с името Добротица, а хубавият бряг е създал място за къмпинг, наречен Морска звезда. Каварненският край е своеобразен завършек на Добруджанското плато.

Каварненското крайбрежие е с дължина 42 км и е разделено на малки плажни ивици. На брега е създаден просторен изкуствен плаж. До морето се издига труднодостъпният Чиракман, който в миналото се е врязвал навътре в морето, но при силно земетресение и под ерозионното действие на морската вода, се оформя сегашният му вид.

Градът е домакин на много фолклорни, поп и рок фестивали, а в края на лятото се провежда фестивал на екстремните спортове.

Градът се е утвърдил като рок столицата на България, заради ежегодните рок концерти.

За ден на Каварна е обявен 6-ти май- Гергьовден.

 

Забележителности

Когато стане дума за Каварненският край, вниманието на туриста се приковава от Калиакра, Яйлата, Тауклиман, Чиракман и други.

На 12 км североизточно от Каварна се намира нос Калиакра, където е крепостта Тиризис. Според една легенда тук български девойки са сплели косите си и се хвърлили в бурното море, за да не попаднат в ръцете на турския поробител. Малко по на север се намира село Камен бряг и резервата Яйла.

Апартхотел Роял Бей

Апартхотел Роял Бей

Курортен комплекс Карвуна, Каварна
Апартхотел Royal Bay 4* е най-новото бижу от марката Royal Hotels. Представлява луксозен комплекс в Повече информация