Добрич

Добрич

Things to do - general

Град Добрич е град в Североизточна България, разположен в южната част на Добруджа. Добрич е разположен на двата бряга на малката Добричка река /Суха река/.Площта на града е 109 кв. км., а надморската му височина е 225 метра. По данни на НСИ за 2011 година населението на града е 91030 души. Това го прави 8-смия град по големина. Добрич е известен с един от най-големите градски паркове в България „Св. Георги”. В парка има места с напълно девствена природа. Известен е като „житницата на България”. Празникът на града е на 25 септември.

През османското иго се е наричал Хаджи Оглу, от 1882 година се нарича Дорич, от 1949 година- Толбухин. От 1992 година се връща името Добрич.

Квартали на Добрич са: Дружба 1, Дружба 2, Дружба 3, Дружба 4, Югоизток, Изгрев, Балик, Христо Ботев, Иглика, Строител, Добротица, Рилци, Йовково, Пенета, Авиограда.

Населението на града е християнство в по-голямата си част. Около 10% са турците /които са предимно български турци/ и ромите.

През Добрич минават първокласни и второкласни пътища, а около града има околовръстен пръстен.
На 45 км. от града се намира летище Варна.
Добрич има градски транспорт- автобусен, тролейбусен и маршрутки.

Добрич е промишлено-аграрен, културен, административен и транспортен център на Южна Добруджа. В миналото се е наричал „Сухото пристанище” /Курускеле/ за храни и животински произведения.

Забележителности

Културно-историческото наследство на града, както и туристическите обекти са благоприятна предпоставка за развитието на туризма.

Забележителности: църквата „Св. Георги”, Етнографската къща, Архитектурен и етнографски музей на открито „Старият Добрич”, Художествената галерия и други.

Culture and history image
Парк Хотел Изида

Парк Хотел Изида

Градски парк "Св. Георги" , Добрич
ПАРК ХОТЕЛ ИЗИДА е построен през есента на 2009 година и оттогава посреща гостите си. Хотелът работи Повече информация
Хотел "Добруджа"

Хотел "Добруджа"

гр. Добрич, ул. "Независимост" 2, Добрич
Хотел “Добруджа” е с три звезди и отлично местоположение – в центъра на  град Добрич на адрес Повече информация