Велинград

Велинград

Things to do - general

Велинград е град, разположен в Чепинската котловина в Западните Родопи. Това е вторият по големина град в област Пазарджик. Намира се на 80 км от Пловдив и на 130 км от София.

Образуван е през 1948 година от сливанетo на селатa Лъджене, Каменица и Чепино. Носи името на партизанката Вела Пеева.

Град Велинград има планински климат. Снежната покривка се задържа до 150 дни. Той е един от най-безоблачните и безвалежни градове в България. Има голямо изобилие на минерални извори, които са определящи за развитието на туризма в района. Във Велинград и около него има много карстови извори и реки. Тук се намира и най-големият карстов извор в страната- Клептуза. Минералните извори /80 на брой/ заедно с красивата природа превръщaт Велинград в eдин от водещите балнеокурорти на Балканите. Известен е като „СПА столицата на Балканите”. Грaдът предлага екзотични СПА и уелнес процедури и живописни места за почивка и рекреация. Има изградени множество балнеосанаториуми за рехабилитация и много хотели. Температурата на водите варира между 28 и 91 градуса. Най-горещата вода в града е в квартал Каменица- температурата стига до 91 градуса. Минералната вода на Велинград има благоприятно влияние върху опорно-двигателния апарат, хипертонията, неврологичните заболявания, гинекологичните заболявания, бъбречно-урологичните заболявания, дихателните и стомашно-чревните заболявания.

Град Велинград има 3 квартала- Чепино, Лъджене и Каменица. Чепино е най-южният квартал на града. Тук се намира езерото Клептуза. То подхранва две изкуствени езера, а пoкрай нeго има зона за отдих с водни колела. Лъджене се намира в централната част на града. Тук са разположени Общината, Пощата, Районният съд и др. Каменица – В квартал Каменица са разположени много извори – Власа, Сярна баня и др. Това е най-големият от трите квартала. Тук се намира една от най-старите български църкви.

Основните икономически сектори са добивния сектор и туризма.

Спорт

Градът има футболен отбор- „Чепинец”, основан през 1926 година с това име.

Sports and nature image

Забележителности

Основните забележителности са изворът Клептуза, крепостта Цепина, Историческият музей.

Culture and history image
Гранд хотел Велинград

Гранд хотел Велинград

бул."Съединение" 50, Велинград
Разположен на живописен хълм в квартал Чепино във Велинград, този хотел предлага на своите гости вну Повече информация
СПА хотел Двореца

СПА хотел Двореца

кв. Лъджене, ул. Тошо Стайков № 8, Велинград
За нас е огромно удоволствие да Ви посрещнем в нашия уютен хотел. СПА хотел Двореца се намира в цент Повече информация