Асеновград

Асеновград

Things to do - general

Град Асеновград се намира в Родопите, на около 15 км южно от град Пловдив. Намира се в дефилето на Чепеларска река /или Асеница/. През територията преминава един от най-важните транспортни коридори към Гърция- Пловдив-Смолян-Ксанти. Асеновград е най-големият град в Родопите, най-големият необластен град в България. В пределите на града влизат и кварталите Долни Воден и Горни Воден, които до 1986 година са села. Населението на града възлиза на 52 896 души за 2014 година, което го нарежда на 19 място по големина в страната. Град Асеновград е известен с многото си църкви, параклиси и манастири, заради което често го наричат Малкият Йерусалим. Градът също е известен и като Градът на булчинските рокли, защото има голям брой  ателиета и магазини за сватбени рокли. До 1934 година градът носи името Станимака, когато е прекръстен на Асеновград в чест на цар Иван Асен ІІ. Над Асеновград са разположени останките на известната Асенова крепост, която по време на цар Иван Асен ІІ е превърната във важен военен пост в отбраната на южните граници на Второто българско царство.

Преобладаващият брой от жителите на Асеновград са българи, но има представители и на турския и ромския етнос. От религиите се изповядват християнство и мюсюлманство, а има и такива, които се определят и като Свидетели на Йехова.

Градът е силно свързан с християнската религия.

Град Асеновград е известен със своята запазена винарска традиция- станимашката малага и асеновградския мавруд. Изнася висококачествен тютюн, вино, детски храни, плодове и консерви.

Градът има автогара и жп-гара, от която има влакове само до Пловдив и село Крумово.

Асеновград е средище за културен и религиозен туризъм.

В миналото градът е бил известен с една от първите дискотеки в България- „Джамбуре”. Дискотеката се е намирала в хотел Асеновец, имала е кръгъл дансинг и е била с капацитет от 600 места. Днес хотелът се възстановява изцяло, но дискотеката не съществува.

За празник на града няма определена конкретна дата. Но най-често се приема датата 27 май като начало на честванията, които продължават близо седмица. Празниците протичат обикновено в последната седмица на май месец, от понеделник до неделя, а кулминацията е в събота. Показват се фолклорните и културни традиции на бита, провеждат се светски и културни събития, концерти, изложби, семинари, колопоходи и много спортни състезания.

Забележителности

Асенова крепостВ Асеновград и около него има около 80 религиозни храма- 5 манастира, 17 църкви и 58 параклиса. Най-известните и красиви храмове тук са: църквата „Света Богородица”, манастирът „Света Петка”, „Горноводенски манастир”, „Света Богородица Благовещение – Рибната”,” Успение Богородично”, „Свети Георги” в квартал Метоха, параклисите „Свети Константин и Елена”, „Свети Яни”, „Света Варвара” и много други. Има и една действаща джамия и една, която е в строеж, но си личи, че ще бъде внушителна сграда и ще се намира в близост до казармата. Адвентистката църква се намира близо до стадион „Шипка”.

Интересни са маршрутите до манастирите Света Петка, Свети Кирик и Араповския манастир. Можете да посетите също Музеят на рока и Музеят на виното. Около града е разположен комплексът за спортен риболов и риболов „40-те извора”. В югоизточната част се намират местност Параколово, местностите около язовир „40-извора” /където е изграден и първият туристически обект „Тракийският хан”/.

Най-посещаваните туристически обекти тук са Асеновата крепост и Бачковския манастир. На около 30 км се намира скалния феномен Белинташ. Други природни забележителности в и около града са пещерата Топчика, резервата Червената стена близо до село Бачково, местността Усойката до село Добростан, местността Лале баир  на югоизток от Асеновград- едно от малкото места, където се среща ендемита родопско лале. Околностите на Асеновград са леснодостъпни за туристически походи и предоставят много красиви и живописни природни гледки.

Семеен хотел Оги

Семеен хотел Оги

кв. Горни Воден, ул. "Р. Княгиня" №3, Асеновград
Скътан в полите на Родопите, с прекрасна панорама към плодородната Тракийска низина, обгърнат от уют Повече информация
Хотел Сани

Хотел Сани

бул. „България” № 77, Асеновград
Красота, хармония и гостоприемство очакват гостите на хотел „САНИ” в Асеновград. Той предлага комфор Повече информация
Хотел Стари Времена

Хотел Стари Времена

Ул. Кирил и Методий №16, Асеновград
Семеен хотел „Стари Времена“ е разположен в старата градска част на град Асеновград, на Повече информация
Хотелски комплекс Чифлика

Хотелски комплекс Чифлика

ул. Горноводенско шосе №13, Асеновград
Xoтeл Чифлиĸa Aceнoвгpaд e paзпoлoжeн в пoлитe нa Poдoпитe. Cpeд ĸитнaтa пpиpoдa нa плaнинaтa, тишин Повече информация