Албена

Албена

Things to do - general

Албена е името на красивата българка от разказа на Йордан Йовков, а от там идва името и на красивия добруджански курорт.  Албена е курорт по Северното Черноморие. Той е 3-тият по големина курортен комплекс в страната и е сред най-хубавите и най-млади курорти на Черноморското крайбрежие. Официално е открит на 24 август 1969 г. Албена е със статут на селищно образувание с национално значение. Намира се на 8 км от Балчик и на около 30 км от Варна и Добрич. Плажната ивица е с дължина от 5 км и ширина 150 м.

В Албена има много модерни хотели, които имат изложение към морето и са терасовидно разположени. Над около 90% от туристите са чужденци. Курортът е подходящ за семейна почивка. В близост до него се намира резервата Балтата /лонгозна гора край река Батовска/.

Албена има „Син флаг” за чиста околна среда.

Капацитетът на курорта е около 13 000 легла в над 40 хотела, 5 вилни селища и 1 къмпинг. Сред тях са хотелите „Добротица”, „Калиакра”, „Доростол”, „Компас”, „Панорама”, „Славуна”, „Орлов” и други. Единственият 4-звезден хотел е „Добруджа”.

Спорт

Разполага с 9 басейна, 12 тенис корта /открити и закрити/, боулинг зала, конна база и училище за езда. Притежава климатобалнеолечебен център, който предлага над около 120 вида процедури.

Има много места и начини за развлечения- зали за волейбол, баскетбол, футбол, тенис на маса, 7 футболни стадиона, игрище за хокей, 4 закрити басейна. Има също 3 СПА центъра, както и модерен център за хемодиализа.

Sports and nature image

Заведения

Курортен комплекс Албена разполага с 27 ресторанта, 35 хотелски бара и много заведения за бързо хранене близо до плажа.

Nightlife image