5 места в Стара Загора, които не са за пропускане

Park Bedechka Stara Zagora

Смята се, че най-ранните следи от цивилизация в региона на Стара Загора са от края на VІІ-то хилядолетие преди Христа. Стара Загора е позната още с имената си от миналото: Берое, Августа Траяна, Железник, Боруй, Верея, Иринопол и Ески Загра.

Antichen forum Avgusta Trayana1. Античен форум Августа Траяна – Първото място, което всеки посетител на Стара Загора трябва да посети, е Античният форум Августа Траяна. Той е разположен в централната част на града и е разкрит след строителни работи в района на Съдебната палата. Античният форум е едно от най-монументалните съоръжения в римският град Августа Траяна. Градът носи името на основателя си- император Траян (98-117 г.). Има изградена трибуна за зрители. Форумът се ползва за сцена за много театрални, оперни и фестивални прояви.

 

Park Bedechka Stara Zagora2. Парк „Бедечка”- Парк „Бедечка” заема площ от 1060 дка. В него се намира „Старият чинар”, който е на възраст от 500 години и е обявен за природна забележителност. От тук минава река Бедечка, откъдето идва и името на парка. Тук се намира изкуственото езеро „Загорка”, където гнездят патици. В него можете да се разходите с водно колело.

 

Regionalen istoricheski muzei stara zagora3. Регионален исторически музей – Регионалният исторически музей се намира в центъра на Стара Загора и в него се пазят хиляди експонати. Стара Загора и районът са обитавани още от дълбока древност и в първата експозиционна зала могат да се видят свидетелствата за това. При строежа на сградата, строителите се натъкнали на части от главната улица на древния град, която свързвала Северната и Южната порта на града. Днес тази част може да бъде видяна в приземния етаж на Историческия музей – там, където е намерена.

 

Park Ayazmoto4. Парк „Метрополит Методи Кусев” (Аязмото) – Парк „Метрополит Методи Кусев” заема площ от 3200 дка. Носи името на създателя си – Метрополит Методи Кусев. Създаден е през 1895 година. „Аязмото” (както е известен паркът) е любимо място за отдих на много хора.

 

 

Branitelite na Stara Zagora5. „Бранителите на Стара Загора” – Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора” напомня за битката от 31 юли 1877 година, когато българското опълчение, под развятото Самарско знаме, получава своето кръщение. Монументът е с височина 50 метра и напомня развято знаме.