Снимка на българин в Топ 20 на National Geographic

Sofia

Снимката на мъглива София “Cloak Of Color” заема 8-мо място в престижния Топ 20 на National Geographic за най-добри снимки през 2016 година. Фотограф на снимката е Иван Димитров. Заснета е от Копитото на Витоша. 29-годишният фотограф е чакал близо 2 години за подходящ момент. Той се качва всеки ден и всяка нощ в планината, въпреки че трябва да пътува по 50 км в едната посока, тъй като живее в град Елин Пелин.
„Мъглата или беше прекалено гъста и покриваше всичко, или едва се забелязваше, но когато направих снимката, беше най-подходящата и определено си струваше мръзненето на Витоша“, казва Иван Димитров.
Иван качва снимката в профила си в National Geographic, където се радва на голям успех. Няколко пъти снимката попада в класации на известното списание. За пръв път това става в последния ден на 2015 година, когато събира най-много гласове в Daily Dozen. През октомври 2016 снимката на София “Cloak of Color” е избрана за „Снимка на деня”.
Освен природни пейзажи, Иван обича да заснема и автомобилни състезания. Обича да снима от дете, но едва преди 3 години си купува първият професионален фотоапарат и започва живо да се интересува от фотография.