Ловеч

Ловеч

Things to do - general

Ловеч е град в Централна Северна България. Разположен е по поречието на река Осъм, в Предбалкана. Надморската височина на града е около 200 метра и се простира на площ от 70 кв. км. Ловеч е административен и областен център. По данни на НСИ населението на града за 2011 година е 36600 души, което нарежда Ловеч на 28-смо място по големина в България. Празникът на града е 11 май- денят на Св. Св. Кирил и Методий.

Кварталите на града са: Вароша, Дръстене, Дикисан, Центъра, Сър пазар, Хармането, Мелта, Младост, Здравец, Червен бряг, Гозница, Продимчец и Скобелево.

Градът е един от най-старите и известни градове в България. Ловеч е възникнал на мястото на римския град Мелта. През феодализма градът е известен под името Алтън Ловеч. Бил е избран от Васил Левски за център на Централния революционен комитет. След Освобождението градът се развива бавно.

Ловеч е значим културен център. Градът се посещава от много наши и чуждестранни туристи заради Покритият мост на Кольо Фичето и архитектурния резерват Вароша.

Забележителности

Забележителности- Покритият мост, Архитектурно-исторически резерват „Вароша”, Барокови къщи, парк „Стратеш”, Деветашка пещера, Сливешки ливади.

В най- високата част на стария град се намират останките от крепостта Хисаря, а в близост до тази крепост се намира паметника на Васил Левски.

Culture and history image
Семеен хотел Оазис

Семеен хотел Оазис

ул. Иван Драсов 17, Ловеч
Семеен хотел“ Оазис “ е разположен на брега на река Осъм в старинния квартал Вароша, който съхранява Повече информация
Хотел Президиум Палас

Хотел Президиум Палас

ул. Търговска 51, Ловеч
Хотел Президиум Палас е разположен в сърцето на град Ловеч, до административния и бизнес център. В б Повече информация